VTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM Slideshow

ΔΑΣΟΣ - ΚΙΒΩΤΟΣ ΖΩΗΣ

Ημερήσιο και πολυήμερο πρόγραμμα για μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Προσεγγίζοντας αειφορικά το δασικό οικοσύστημα των Πιερίων Ορέων

Το Δάσος είναι ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή, για τον άνθρωπο. Αποτελεί αναντικατάστατο παράγοντα οικολογικής ισορροπίας στη φύση, με τεράστιες και ανεξάντλητες δυνατότητες.
Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να αντιληφθούν τις ωφέλειες του δάσους αλλά και τους κινδύνους που το απειλούν, να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελεί έναν παγκόσμιο κοινό πόρο που πρέπει να διαφυλαχθεί, να ανακαλύψουν το δασικό οικοσύστημα των Πιερίων Ορέων και να προσεγγίσουν βιωματικά ένα τμήμα του μέσα από φυσικά δασικά μονοπάτια.

Ενδεικτικοί στόχοι του Προγράμματος

√ Να αντιληφθούν οι μαθητές την αξία του δάσους, τη συμβολή του στη δημιουργία και στην εξέλιξη της ζωής και να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελεί έναν παγκόσμιο κοινό πόρο.
√ Να κατανοήσουν την έννοια του δασικού οικοσυστήματος, τα δομικά του στοιχεία, τα φυσικά-χημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του, τις αξίες του και τις λειτουργίες του, καθώς και το ρόλο που παίζει στη διαμόρφωση του κλίματος και των κλιματικών αλλαγών
√ Να προσεγγίσουν βιωματικά ένα τμήμα του δάσους των Πιερίων και να αντιληφθούν την αλληλεξάρτηση όλων των οργανισμών που σχετίζονται με το δασικό οικοσύστημα και τις επιπτώσεις των ανθρώπινων ενεργειών σ' αυτό (Βιοποικιλότητα - απειλούμενα είδη)
√ Να καταγράψουν τις στάσεις και τις συμπεριφορές των σημερινών ανθρώπων σε σχέση με το δασικό περιβάλλον της περιοχής που μελετούν, να προβληματιστούν και να κατανοήσουν τη σημασία της ευαισθητοποίησης των πολιτών και την ανάγκη σχεδιασμού αποτελεσματικών δράσεων για την προστασία του
√ Να αναπτύξουν το πνεύμα του εθελοντισμού και τη διάθεση συμμετοχής σε δραστηριότητες για την προστασία του περιβάλλοντος.
√ Να συνειδητοποιήσουν ότι μια σωστή διαχείριση των δασικών πόρων μπορεί να εξασφαλίσει τόσο την ικανοποίηση των αναγκών του ανθρώπου όσο και την προστασία της φύσης και να εστιάσουν την προσοχή τους στην αειφόρο ανάπτυξη του περιβάλλοντος.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

08:30- 09:00

Άφιξη, υποδοχή - γνωριμία και ξενάγηση των μαθητών και των συνοδών εκπαιδευτικών στους χώρους του Κέντρου. Σύντομη ενημέρωση για το ρόλο της Π.Ε. και τις δραστηριότητες του ΚΠΕ Βελβεντού.
 

9:00-11:00

Παρουσίαση του θεωρητικού μέρους του προγράμματος με την χρήση οπτικοακουστικών μέσων.
Η παρουσίαση ξεκινά με τη δημιουργία της Γης και την εξέλιξη της ζωής σ΄ αυτή μέχρι τη σημερινή εικόνα της προσεγγίζοντας τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που μας απασχολούν σήμερα.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται στους μαθητές η έννοια και το περιεχόμενο της αειφορίας, το φυσικό περιβάλλον και τα γενικά χαρακτηριστικά του μεσογειακού δασικού οικοσυστήματος ενώ παράλληλα εξετάζεται το οικοσύστημα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Πιερίων Ορέων (μυθολογία, βιοκλιματικές συνθήκες, θέση, έκταση, γεωλογικά χαρακτηριστικά, βιοποικιλότητα κτλ). Στο τέλος του θεωρητικού μέρους οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και η κάθε ομάδα εφοδιάζεται με σακίδιο εξοπλισμένο με τα απαραίτητα υλικά για τη μελέτη και τις εργασίες πεδίου.

Διανομή κολατσιού.

11:00 - 13:30
Αναχώρηση της περιβαλλοντικής ομάδας για το πεδίο δραστηριοτήτων. Εκεί αναπτύσσουν και υλοποιούν δραστηριότητες όπως, προσανατολισμό στο χώρο, παρατήρηση δασικού οικοσυστήματος, αναγνώριση και καταγραφή δένδρων, θάμνων και αρωματικών φυτών, προβαίνουν σε μετρήσεις ηλικίας και ύψους δέντρου, παρατηρούν βιοδηλωτικά ίχνη και προσπαθούν να αναγνωρίσουν την πανίδα της περιοχής. Συλλέγουν φύλλα, κουκουνάρια, βελανίδια και άλλα υλικά και ψυχαγωγούνται παίζοντας περιβαλλοντικά παιχνίδια.

13:30-14:30
Οι μαθητές επιστρέφουν στο ΚΠΕ και εκφράζονται δημιουργικά. Κατασκευάζουν κολλάζ, ζωγραφίζουν, γράφουν ποιήματα και τραγούδια, συμπληρώνουν σταυρόλεξα, ακροστιχίδες κ.λ.π. Στο τέλος του προγράμματος παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους και αξιολογούν το πρόγραμμα με την συμπλήρωση ερωτηματολογίων.

 

14:45

Λήξη Προγράμματος - Αναχώρηση

 

 

ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Για τον καλύτερο δικό σας προγραμματισμό της διήμερης εκπαιδευτικής επίσκεψης στο ΚΠΕ Βελβεντού-Σιάτιστας, σας επισημαίνουμε σχετικά τα εξής:

Τα έξοδα μετακίνησής σας καλύπτονται από το σχολείο σας.

Τα έξοδα διαμονής των μαθητών και των εκπαιδευτικών, όσων έχετε δηλώσει στην αίτησή σας, η οποία μας διαβιβάστηκε μέσω των δικών σας Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπ/σης, καλύπτονται από το Τ.Δ.Ε. του ΚΠΕ Βελβεντού-Σιάτιστας.

Για τη μετακίνηση των μαθητών στο πεδίο δραστηριοτήτων απαιτείται κατάλληλη ενδυμασία για κάθε εποχή. Κατά την χειμερινή περίοδο (μπουφάν, γάντια, κασκόλ, μποτάκια, κάλτσες χοντρές και χοντρά πουλόβερ).
Κατά την θερινή περίοδο ανάλογη ενδυμασία, απαραίτητα είναι τα αθλητικά παπούτσια ή ό,τι άλλο θεωρείτε άνετο για περπάτημα.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων είναι το εξής:

1η ημέρα (ΚΠΕ)

17:00 Υποδοχή - Γνωριμία, ενημέρωση για το ρόλο και τις δραστηριότητες του ΚΠΕ, προβολή οπτικοακουστικού υλικού για το Βελβεντό
18:00 Θεωρητική παρουσίαση του Προγράμματος (Α μέρος)
19:00 Διάλειμμα
19:30 Θεωρητική παρουσίαση του Προγράμματος (Β μέρος)
20:30 Παρουσίαση δραστηριοτήτων - Συζήτηση

2η ημέρα πρωί (ΚΠΕ-Πεδίο δραστηριοτήτων)

08:30 Χωρισμός σε ομάδες, διανομή υλικού, οδηγίες
09:30 Μετακίνηση στο πεδίο δραστηριοτήτων (με λεωφορείο ή με τα πόδια)
12:30 Επιστροφή στο ΚΠΕ ? Έκφραση & Αξιολόγηση του προγράμματος
14:30 Αναχώρηση

Το λεωφορείο είναι απαραίτητο να παραμείνει στο Βελβεντό καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής σας για την καλή διεξαγωγή του προγράμματος.
Επίσης κατά την επίσκεψη είναι απαραίτητο να φέρετε μαζί σας κατάσταση με τα ονόματα των μαθητών που συμμετέχουν υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από τον/την Διευθυντή/ντρια του σχολείου.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή τροποποίηση του προγράμματος παρακαλούμε να επικοινωνήσετε έγκαιρα μαζί μας.

 

Attachments:
Download this file (leaflet_forest.pdf)leaflet_forest.pdf[ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΔΑΣΟΣ-ΚΙΒΩΤΟΣ ΖΩΗΣ"]1587 kB