VTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM Slideshow

- Φαράγγι Λάφιστα, καταρράκτης Σκεπασμένου

Στα ριζά των δυτικών Πιερίων και στην είσοσο του ρέματος της Λάφιστας, το οποίο ξεκινάει από το Καταφύγι και χύνεται στη Λίμνη Αλιάκμονα - Πολυφύτου, 2,5 χλμ. από το Βελβεντό, βρίσκεται το Φαράγγι των εννιά πιερίδων μουσών, ή αλλιώς Σκεπασμένο, ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με τους καταρράκτες και τις φυσικές λιμνούλες, τους πλατανεώνες, τις παγωμένες πηγές, την πλούσια βλάστηση, τους εντυπωσιακούς βράχους. Η είσοδος του φαραγγιού αξιοποιείται ως πεδίο δραστηριοτήτων για το πρόγραμμα «Λάφιστα, το φαράγγι των μύθων και των υδάτινων ήχων».

 Η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστατευμένων περιοχών Natura 2000.

 

- Φαράγγι Αγίου Νικολάου

Το πεδίο βρίσκεται 2 χιλιόμετρα ανατολικά του Βελβεντού, στην είσοδο του ορεινού τμήματος του φαραγγιού του Αγίου Νικολάου. Το φαράγγι διαρρέεται από τον χείμαρρο λάβα Θολόλακκα ή Ξερόλακκα που στο παρελθόν ήταν πολύ καταστροφικός για τον οικισμό. Στα πρανή του φαραγγιού έχουν τοποθετηθεί ασφάλειες καταρρίχησης για δραστηριότητες μαθητών.

 

- Νερόμυλοι - Νερόμυλος Μπαλλού

Ο κάμπος του Βελβεντού αποτέλεσε στο παρελθόν σημαντικό μυλότοπο της περιοχής, αφού τα πολλά νερά των Πιερίων γυρνούσαν τις φτερωτές περισσότερων από 40 εργαστηρίων υδροκίνησης (νερόμυλοι, μπατάνια, δριστέλες). Οι τρείς αποκατεστημένοι νερόμυλοι και οι πολλοί μισογκρεμισμένοι φιλοξενούν δραστηριότητες των προγραμμάτων «Εργαστήριο παραδοσιακής υδροκίνησης» και «Σπόροι και καρποί. Με το Σιταράκι στου μύλου το δρομάκι» .

Ο νερόμυλος Μπαλλού είναι παλιός αποκατεστημένος νερόμυλος και διαμορφωμένος για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των προγραμμάτων του ΚΠΕ. Ο νερόμυλος είναι δωρεά της οικογένειας Μπαλλού στο Δήμο Βελβεντού.

 

Πιέρια όρη

Το Βελβεντό βρίσκεται στους πρόποδες των δυτικών Πιερίων. Τα Πιέρια είναι ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, αλλά και πλούσια μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία αφού θεωρείται ως το βουνό που γεννήθηκαν οι εννέα μούσες, η κατοικία των εννέα Πιερίδων μουσών ? νυμφών, η γενέτειρα του Ορφέα, του Λίνου κα. Οι πρόποδες των Πιερίων αξιοποιούνται ως πεδίο δραστηριοτήτων κυρίως για το πρόγραμμα «Δάσος, κιβωτός ζωής ? προσεγγίζοντας αειφορικά το δασικό οικοσύστημα των Πιερίων ορέων».

 

 

Η λίμνη, το φράγμα και ο ΥΗΣ Πολυφύτου ? Αλιάκμονα

Η λίμνη Πολυφύτου, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας κι ένα τοπίο μοναδικής αισθητικής και ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας. Το Φράγμα Πολυφύτου αποτελεί ένα από τα τρία που παρεμβαίνουν στη ροή του ποταμού πριν τα νερά του καταλήξουν στο Θερμαϊκό Κόλπο. Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Πολυφύτου, βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο και αποτελεί αξιόλογο τεχνολογικό και εκπαιδευτικό αξιοθέατο.
Η λίμνη αξιοποιείται ως πεδίο δραστηριοτήτων για το πρόγραμμα «Τρέχει, τρέχει, τρέχει το νερό», ενώ το φράγμα και ο ΥΗΣ Πολυφύτου ? Αλιάκμονα για το πρόγραμμα «Παραδοσιακή υδροκίνηση».

 

 

Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά μνημεία

Η ιστορία του τόπου από την κλασσική εποχή, οι πλούσιες παραδόσεις, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες (Κοίμηση της Θεοτόκου, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Μηνάς, Άγιος Δημήτριος, Αγία Παρασκευή, Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας κα), οι αρχαιολογικοί χώροι (Βασιλάρα Ράχη) αξιοποιούνται ως πεδία δραστηριοτήτων για το πρόγραμμα «Εμνήσθην ημερών αρχαίων. Μνήμες πολιτισμού και παράδοσης».

 

 

Οικισμοί Βελβεντού, Παλιγράτσανου, Αγίας Κυριακής, Καταφυγίου

Το Βελβεντό, μία κωμόπολη 4.000 κατοίκων, αποτελεί ένα διατηρητέο αρμονικό οικιστικό σύνολο. Το ιστορικό κέντρο, τα στενά σοκάκια, τα παραδοσιακά, νεοκλασικά, αλά Φράγκα και σύγχρονα σπίτια, οι στολισμένες από λουλούδια αυλές, οι μικρές πλατείες και όμορφες γωνιές του, συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, χαμένο μέσα σε έναν καταπράσινο μικρό κάμπο με πολλά νερά. Κι όλα αυτά δεμένα με μια ισχυρή παράδοση κι έναν απλό τρόπο ζωής. Ο οικισμός με τα πολλά πηγάδια, τις παραδοσιακές γούρνες, τα θολωτά υπόγεια, τις φυσικές πηγές ? βρυσούλια και με πολλές ενδιαφέρουσες γωνιές αποτελεί ένα ιδανικό πεδίο δραστηριοτήτων για το πρόγραμμα «Σεργιάνι στο χρόνο».

 

 

Λαογραφικό μουσείο

Ένα μικρό, αλλά πολύ ενδιαφέρον Λαογραφικό μουσείο στο ιστορικό κέντρο του Βελβεντού, μελετημένο και στημένο από επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ειδικά διαμορφωμένο ώστε να εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες του προγράμματος «Επίσκεψη στο Λαογραφικό μουσείο».

 

 

Αγροτική περιοχή - ροδακινεώνας

Το υπέροχο κλίμα, η αύρα της λίμνης και η δροσιά των Πιερίων έκαναν τον κάμπο του Βελβεντού γόνιμο και πολλαπλά αποδοτικό. Εδώ και αιώνες οι εργατικοί κάτοικοι καλλιεργούν τη γη, παράγοντας νόστιμα φρούτα, ροδάκινα, μήλα, δαμάσκηνα, κεράσια, λαχανικά κ.ά. με ολοκληρωμένες μορφές καλλιέργειας είτε βιολογικά, ώστε να εξασφαλίζουν υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και γεύσης. Οι περιποιημένοι αμπελώνες του κάμπου δίνουν μυρωδάτα κρασιά με αιθέρια γεύση. Η πλούσια φύση των Πιερίων είναι γεμάτη γνήσια αρωματικά φυτά και βοτάνια, ρίγανη, δυόσμο, χαμόμηλο, μέντα κ.ά.

 Το συνεταιριστικό κίνημα στο Βελβεντό έχει μακρόχρονη και σημαντική ιστορία αφού εδώ ιδρύθηκε και λειτουργεί υποδειγματικά εδώ και πολλά χρόνια ο δεύτερος συνεταιρισμός στην Ελλάδα. Οι συνεταιρισμοί κατέχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής και αποτελούν δείγμα συνεταιριστικής αλληλεγγύης και συσπείρωσης των κατοίκων του Βελβεντού.

Τα τρία οινοποιεία αποτελούν τους επίσημους εκπροσώπους του Βελβεντού στον τομέα παραγωγής κρασιού και τσίπουρου (ρακής) και η δραστηριοποίησή τους στο χώρο ενέταξε το Βελβεντό στους τόπους του Διόνυσου που ανήκουν στο πρόγραμμα 'Δρόμοι του Κρασιού'. Τα κτήματα και τα οινοποιεία τους αποτελούν χώρους επισκέψιμους.

Οι γεωργικές υποδομές αξιοποιούνται ως πεδίο δραστηριοτήτων για το πρόγραμμα «Ροδάκινο το μυρωδάτο. Ολοκληρωμένη παραγωγή, προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας».