VTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM Slideshow

- Το νερό έχει  μεγάλη αξία για τη ζωή στη γη. Εκτός από το ότι είναι συνδεδεμένο, από τα προϊστορικά χρόνια,  με την ανθρώπινη παρουσία και την εξέλιξη του πολιτισμού αποτελεί πηγή ζωής για τα φυτά και τα ζώα.

- Το θέμα είναι στα άμεσα ενδιαφέροντα και των εκπαιδευτικών. Στην αρχαία ελληνική μυθολογία και στην παράδοσή μας κατέχει σημαντικό ρόλο. Στη χριστιανική θρησκεία, στο μυστήριο της βάφτισης,  το νερό συμβολίζει τον εξαγνισμό.   

- Οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε το νερό για να πίνουμε, για να πλενόμαστε, να ποτίζουμε τα χωράφια και για να λειτουργούν τα εργοστάσια. Οι ανάγκες για γλυκό νερό μεγαλώνουν συνεχώς. Το γλυκό νερό όμως που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 3%. Αν από αυτό το ποσοστό αφαιρέσουμε το νερό των πάγων γίνεται ξεκάθαρο ότι χρησιμοποιούμε μόνο το νερό των ποταμών, των λιμνών και τα υπόγεια αποθέματα.

- Ο κύκλος του νερού, αυτό το διαρκές ταξίδι του ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, εξασφαλίζει στα ζωντανά πλάσματα αυτό το ζωτικής σημασίας αγαθό.

- Το νερό είναι πηγή ενέργειας και οι άνθρωποι προσπάθησαν από παλιά να εκμεταλλευτούν αυτήν την δύναμή του με διάφορους τρόπους και μηχανήματα (κατασκευή φραγμάτων, φτερωτές, νερόμυλοι, νεροτριβές, υδροηλεκτρική ενέργεια).

- Το νερό είναι συνδεδεμένο με τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη και κινδυνεύει καθώς τα αποθέματά του συνεχώς λιγοστεύουν εξαιτίας της ρύπανσης, της μόλυνσης ή της λειψυδρίας.  

- Αν γνωρίσουμε τα αίτια του προβλήματος ή τις κυριότερες πηγές ρύπανσης θα καταλάβουμε την αναγκαιότητα της προστασίας αυτού του θησαυρού- ανακύκλωση, βιολογικός καθαρισμός, ορθολογική χρήση, μείωση της σπατάλης, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

- Για τον τόπο μας το νερό είναι συνδεδεμένο με τη φύση, την οικονομία και την παράδοσή μας. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται: η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου και ο εξαιρετικής σημασίας υδροβιότοπος, το φαράγγι της Λάφιστας, το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο Πολυφύτου.

ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

*Σύμφωνα με τους στόχους και τις θεματικές ενότητες της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (http://www.pi-schools.gr/perivalontiki/).

- Να γνωρίσουν τις ποικίλες χρήσεις του νερού και να

 συνειδητοποιήσουν τη σπουδαιότητά του.

- Να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα του νερού για την ανθρώπινη

 ζωή και να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία των αποθεμάτων νερού και του περιβάλλοντος.

- Να κατανοήσουν τον κύκλο του νερού και την αλληλεπίδραση

 των στοιχείων της φύσης.

- Να γνωρίσουν τις χημικές ιδιότητες του νερού, κυρίως τις

διαλυτικές και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του με τις αισθήσεις και τη ρήση βιοδεικτών (εντομοπανίδα ).

- Να αναγνωρίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα του προς μελέτη πεδίου.